Puolustusvoimat
www.puolustusvoimat.fi

Suoraan sisältöön »

Valvoja valvoo ja auttaa järjestelyissä

Tekijä: Kersantti Pekka Söderlund | Julkaistu: 21.09.2011 | Päivitetty: 04.12.2012

Luutnantti Reijo Mattisella on yksi haastavimmista töistä kilpailuiden aikana, sillä hän toimii valvojana. Sinänsä kilpailun valvojan titteli on hieman hämäävä, sillä valvojan tehtäviin kuuluu paljon muutakin kuin valvoa kilpailun kulkua.

– Periaatteessa avustan järjestäjiä kilpailun järjestämisessä. Kävin jo viime syksyllä täällä perehtymässä kilpailupaikkoihin. Tein koelenkin partiokilpailun yöosuuden radalla ja toisen henkilökohtaisen kilpailun radalla. Monenmoista hommaa tähän rooliin kuuluu, kertoi Reijo Mattinen.

Kilpailujen aikana valvoja tittelinsäkin mukaisesti valvoo, että kilpailu menee suunnitelmien mukaan.

– Suoritan ennen kilpailua vielä viimeiset tarkistukset, osallistun jokaiseen kokoukseen ja olen tuomarineuvoston puolueettomana jäsenenä ilman äänioikeutta, luetteli Mattinen työtehtäviään.

Luutnantti Mattinen on Puolustusvoimien ainoa suunnistuskilpailujen valvoja. Hän ei saanut rooliaan sattumalta. Hän omaa vankan suunnistuskokemuksen. Plakkarissa on muun muassa neljä sotilaiden henkilökohtaista MM-kultaa ja 27 muunlaista mitalia. Myös Jukolan Viesti on miehelle tuttu, kolmesti hän ankkuroi Rajamäen Rykmentin hopealle.

Partiokilpailu on valvojan kannalta haastavampi kuin henkilökohtainen kilpailu

– Partiokilpailussa on omat juttunsa. Ammunta ja muut asiat ovat aina haastavia järjestäjän kannalta.

Maasotakoulussa Lappeenrannassa liikuntakasvatusupseerina toimiva Mattinen on siirtänyt kilpasuunnistuksen taka-alalle.

– Tein pitkän uran kilpasuunnistuksessa ja silloin tuli vietettyä melkoista matkalaukkuelämää. Aikansa kutakin. Jonkin verran teen kuitenkin valmennushommia, ja tässä valvojan työssä säilyy hyvä tuntuma lajiin, kertoi Mattinen.

Pienenä erikoisuutena voidaan pitää sitä, että Mattinen valvoi keskiviikkona entisen valvojansa tekemää kilpailua.

– Henkilökohtaisen kilpailun ratamestarina toimiva Markku Joensuu toimi ennen minua valvojana, ja hän oli muutaman kerran valvomassa sellaisia kilpailuja joissa minä toimin ratamestarina. Osat ovat vaihtuneet.


Seuraava | Edellinen

Tulosta Jaa

Päivitetty 04.12.2012