Puolustusvoimat
www.puolustusvoimat.fi

Suoraan sisältöön »

Maavoimien komentaja Jyväsjärvi: Suunnistus on sotilaan perustaito

Tekijä: Kersantti Pekka Söderlund | Julkaistu: 23.09.2011 | Päivitetty: 04.12.2012

Kilpailun suojelijana toimiva maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Raimo Jyväsjärvi (kuvassa oikealla) vieraili kilpailupaikalla torstaina, jolloin hän pääsi seuraamaan partiokilpailun yöosuutta.

Entisenä Tykistöprikaatin komentajana Jyväsjärven ei tarvinnut kovin kauaa miettiä suostuuko hän kilpailun suojelijaksi.

– Mielelläni suostuin kilpailun suojelijaksi. Ainoa ongelma mitä piti pohtia oli, että ehdinkö paikalle seuraamaan kilpailun edistymistä. Eihän kilpailun suojelijana voi toimia, jos ei ehdi edes käymään paikalla. Sopiva aika sattui sopivasti tähän partiokilpailun yöosuuden kohdalle. Saavuin viime yönä Italiasta Euroopan maavoimien komentajien kokouksesta, joten tiukille meni, kertoo kenraaliluutnantti Jyväsjärvi.

Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Raimo Jyväsjärvi tutustui ylikersantti Jussi Hannukaisen (vas) johtamaan tulospalveluun.

Suunnistus on Jyväsjärven mukaan Puolustusvoimille äärettömän tärkeä asia. Erityisesti partiokilpailu vastaa maavoimien komentajan mielestä sotilaan perustaitoja.

– Suunnistus on sotilaan perustaito. Partiokilpailussa sotilaat joutuvat suoriutumaan niin ryhmässä kuin yksilönäkin haastavasta tehtävästä. Erityisen hienoa on se, että samassa partiossa suunnistaa niin henkilökuntaan kuuluvia kuin varusmiehiäkin. Eli periaatteessa asetelma on samankaltainen kuin sotatilanteessakin. Ennen kaikkea partiokilpailu on sotilaslaji, sillä siinä pitää osata suunnistamisen jälkeen vielä heittää käsikranaattia ja ampua, arvioi Jyväsjärvi.

Isojen suunnistuskilpailujen järjestäminen saa Jyväsjärveltä täyden siunauksen. Hänen mukaansa Puolustusvoimat arvostaa urheilua ja SM-kilpailujen järjestäminen on osoitus siitä, että asian suhteen ollaan tosissaan.

– Tämänkaltaisten SM-kilpailujen järjestämin osoittaa myös, että Puolustusvoimissa urheilu voidaan viedä aivan huipputasolle asti, Jyväsjärvi toteaa.

Jyväsjärvi painottaa liikunnan merkitystä myös jokapäiväisessä palveluksessa.

– Nuorten fyysinen kunto on rapistumassa. Se on todella huolestuttava asia. Entistä enemmän pitää tehdä töitä fyysisen kunnon kasvattamiseksi. Kehitys näkyy esimerkiksi reserviläisten suorituskyvyssä, joukossa on erittäin hyväkuntoisia, mutta myös paljon huonokuntoisia. Ääripäät ovat karkaamassa toisistaan, kertoo Jyväsjärvi.

Kenraaliluutnantti Jyväsjärvi ei tunnustaudu varsinaiseksi suunnistusihmiseksi.

– Kovin paljon ei tule kyllä suunnistettua pakollisten työhön liittyvien suoritusten lisäksi, vaikka suunnistus on kyllä motivoiva tapa liikkua, Jyväsjärvi kommentoi.

Kenraaliluutnantti Raimo Jyväsjärvi toimi Tykistöprikaatin komentajana vuosina 2001–2003.


Seuraava | Edellinen

Tulosta Jaa

Päivitetty 04.12.2012